Bilgilendirme: Yazıda geçen bazı internet siteleri erişime kapalı olduğu için sitere giriş yapamayabilirsiniz. Kolay ve hızlı bir biçimde ulaşmak için, geçici olarak DNS değişikliği yapabilir yada ZenMate kullanarak erişim sağlayabilirsiniz. Yazıda ki adımları uyguladıktan sonra DNS değişikliğini yada ZenMate’i devre dışı bırakabilirsiniz.
Bilindiği üzere “internet sansürü” diye adlandırılan yasa meclisten geçti. Artık devlet insanların internet erişimlerini kontrol altında tutacak ve kimin ne zaman nerelere giriş yaptığını izleyecek. Kısacası yıllardır her alanda yaptığı fişlemeyi artık internet ortamında da yapabilecek.
Üstelik gelişen teknoloji sayesinde yeni yöntemlerle bu sansürü ve fişlemeyi yaparak istenmeyen sitelere ve sayfalara girişleri çok daha etkili bir şekilde engelleyecek.
Bu kısıtlamaları aşmanın yolu ve yasaklı siteleri gezerken kimliğinizi gizlemenin bir yolu var.
Devletler internette sansür uygulayıp, insanları izlemeye çalıştıkça, dünya üzerinde ki gönüllü aktivistlerde anti-sansür için çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalardan en önemlisi Tor Projesi. Tor Projesi sayesinde engellenen içeriklere erişmekle kalmıyor aynı zamanda kimliğinizi de gizleyebiliyorsunuz.
Tor Projesi, işleri kolaylaştırmak için Tor Browser Bundle yazılımını geliştirdiler. Bu yazılım ile kimliğinizi gizleyerek engelleri aşabiliyorsunuz. Üstelik bu yazılımı bilgisayarınıza kurmanıza gerek yok. İsterseniz bir USB bellek içerisinden de çalıştırabiliyorsunuz.
1- TorProject.org adresinden işletim sisteminize uygun olan Tor Browser’ı bilgisayarınıza indirin ve daha sonra çalıştırın.
2. Programı çalıştırın ve ekrana gelen uyarıda Connect butonuna basın.
Program, ayarları otomatik olarak yaparak sizi Tor ağına bağlayacak ve karşınıza şuna benzer, internette gezinti yapabileceğiniz bir ekran getirecek (İşletim sistemine göre browser çerçevesi farklılıklar gösterebilir.)
Kimlik Gizliliği (Anonimlik)
Devlet sizin hangi siteye ne zaman girdiğinizi IP adresinizle izler. İnternette bir sayfaya girdiğinizde sizin IP adresinizle bu sayfaya girişiniz ve giriş tarihiniz kayıt altına alınır. Bu IP adresi kimin diye sorulduğunda ise servis sağlayıcıları (ttnet, superonline vb) o tarihte IP adresinin hangi müşterisi tarafından kullanıldığını söyler.
Güvende olduğunuzu test edin
Öncelikle her zaman kullandığınız tarayıcınızı açın (chrome, firefox, internet explorer, opera vb) daha sonra https://www.whatismyip.com adresine giriş yapın. Açılan sayfada IP: yazan yerde aralarında nokta olan 4 sıra rakam göreceksiniz. Örneğin; 85.13.197.5 gibi. İşte bu IP adresi sizin o anda bağlanmış olduğunuz IP adresinizdir.
Şimdi Tor Browser’ı açın ve yine https://www.whatismyip.com adresine giriş yapın. Açılan ekranda biraz önce giriş yaptığınız IP adresinden farklı bir IP adresi göreceksiniz. Hatta sayfayı her yenileyişinizde sürekli farklı IP adresi göreceksiniz. Oysa normal tarayıcınızda her zaman aynı IP adresi çıkacaktır. Tor Browser, sadece IP’nizi bir defa değiştirmez, aynı zamanda her yeni sayfa ziyaretinizde IP adresinizi değiştirir.
Tor Projesinin teknik yapısı sayesinde projenin gönüllüleri bile sizin kim olduğunuzu bilemezler.
Kaynak: Tech.tirgil.com
Ayrıca Anonymous, Telecomix ve çeşitli aktivist gruplar tarafından, bilgi toplama ve yayma merkezi olarak kullanılan Acil Erişim Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.